Det franska köket

Med risk för att ni tycker att vi är alldeles tokiga så tänkte jag avslöja lite detaljer från vårt besök i Paris.

Först det här med shoppingen. Är vi galna som inte passar på att shoppa loss i Paris? Kanske det. Men inredningsprylar går av praktiska skäl i stort sett bort när man flyger. Svårt att släpa hem fynden. Vi besökte Habitat och Zara Home men jag kan inte påstå att jag gråter för att jag inte köpte något där. Vi tittade naturligtvis in i en och annan klädbutik och på de stora (läs dyra) varuhusen. Men för mig blir det så mycket intryck och så många val att det är svårt att komma till skott och verkligen köpa något. Döttrarna shoppade en del förstås. Skivor, smink, smycken - och strumpor.

Vi vuxna spenderar vår reskassa på mat istället.... Går till Fauchon och dreglar. Går till den lokala livsmedelsbutiken och handlar.


En och annan ankleverpaté slank ner i bagaget. Och dijonsenap. Kanske någon vinflaska också om jag tänker efter riktigt.

Vi hade med oss en lista på restauranger vi blivit rekommenderade. Bäst att fråga på hotellet också vad de har för förslag. Sedan måste vi fundera lite. Så tillbaka till de hjälpsamma killarna i receptionen och be dem beställa bord. Franska "live" är svårt. Franska i telefon är omöjligt.

Som ni kanske förstod av en av de tidigare bilderna är jag förtjust i ostron. Och just dessa ostron (som var "vanliga" fine de clair) var de godaste jag ätit i heeeela mitt liv....

För att ni riktigt skall förstå vilka matnördar vi är visar jag en rätt som fick maken att fullständigt gå i spinn av lycka.

Kalvnjure.... Den omtänksamme servitören försäkrade sig ett par gånger om att den utländske turisten verkligen förstod vad det var han beställde. Jodå, det var precis som han tänkt sig.

Någon kanske undrar vad döttrarna tycker. De rara och underbara döttrarna är hur tålmodiga som helst. Och faktiskt matroade de också. Deras lycka var total då de upptäckte att det fanns fem creperior i samma kvarter som hotellet.... Och både moules, l´escargot och creme brulee slinker ner utan tvekan. Lillasyster blev till och med förtjust i ostronen och ville beställa fler. Ibland faller inte äpplena så långt från päronträdet.

22 kommentarer:

Solsjö - Under en vind sa...

Tycker inte alls att du är tokig! När vi besökte den vackra staden nu i oktober handlade vi knappt heller! Jag hade bara med mig en fin fransk madonna som vi köpte nära Sacre Ceour....
Men vi botaniserade inte heller bland annorlunda mat....med två barn på 5 och 7 blev det sånt som vi visste vad det var....*ler*....Min jobbarkompis kom fakiskt hem från Paris i måndags.....så sista tiden har det varit mycket Parisprat!
Tack för berömmet, kakfatet kommer från ia och tapeten är "Rut" från Sandbergs.
Ha en bra dag! Kram!

Anna i den vita soffan sa...

Åh, vad jag hoppas att mina barn också ska fortsätta vara matroade! Älskar att äta ute och prova olika "kök" och hittills funkar det bra med tjejerna - de gillar allt från korvmoj till hummer, libanesiskt och sushi. Men vid inälvsmat går min gräns... Man hinner ju inte göra allt på sina resor - den berömda prioriteringen - så jag tycker ni gjorde helt rätt i att ägna er åt det ni gillar bäst! Kram!

Skatan sa...

Ååååå...vad härligt det låter!!

Vilken kul bild du börjar med. Man blir snurrig av alla tår och fingrar eller var det fingrar och tår...?

Kram!

Anonym sa...

Paris är ju en upplevelse...inte ett shoppingbesök !
God mat och goda viner och kaffe på små mysiga caféer...det är ju det som är Paris !
*
KRAM EVA

faster atta sa...

Vi var i paris för i 3 dygn för två år sen och vi år mycket gott! Och såg mycket fint men shoppade väldigt lite....

kram

Anonym sa...

Jag kan tänka mig att det är svårt (och dyrt) att handla. Ibland kan man komma långt bara på inspirationen man får. Det är alltid givande för inspirationen att resa :) Ha en bra onsdag! KRAM

Mys liv och hem sa...

hihi,de där sockarna är hur gulliga som helst.Lite obehagliga att ha på sig bara.Ett barn som gillar ostron...det kan inte vara så vanligt...säger jag som aldrig har smakat ett ostron :-O.Ha det bra

Ljuva ro sa...

Härligt med Paris!!! Vill dit!

Broarne sa...

Åh härligt med Paris och all mat! Vackra hus och alla dofter från restaurangerna man går förbi.
Annmarie

Maria sa...

Gissa hur mycket jag tycker om döttrarnas randiga sockar??!

Poppins sa...

Jag tycker maten är en viktig del av resan och självklart ska man njuta av maten när man reser till Paris. När vi var i Frankrike för några år sedan bestämde jag mig för att bara äta fiskrätter. Och det ångrar jag verkligen inte! Allt smakade fantastiskt gott.
Och vi handlade hem mat också så vi kunde fortsätta njuta av det hemma...
Men jag vet inte om jag skulle våga äta kavlnjure för jag har svårt för inälvsmat. Hade däremot gärna testat ostronen!
kramar

Anna i den vita soffan sa...

Tack för tipset på klinkers! Har dock gått igenom deras prover och hittade då inget som passar riktigt. Hade varit så praktiskt om Höganäs haft det i sitt sortiment eftersom deras sortiment är så vanligt!

Fia sa...

Låter helt helt underbart... förrutom kalvnjure då :D .. på semester ska man njuta å bara ta det lugnt... shoppa kan man göra hemma .D det låter i alla falll som ni har haft det kanon... :D

Tidsmästarinnan sa...

oh la la, Paris, dit vill jag åka!!
(Crepes - jaaa! Men kalvnjure - ryys!)
Vi fotar också alltid mat när vi är iväg... :-)
Glada hälsningar
S.

My White Cottage sa...

Det är ju underbart att shoppa och äta god mat när man är ute på resande fot! Vi var i Florens för ett par år sedan och det var helt fantastiskt! Bodde precis invid deras stora saluhall - kan säga att där inne gick vi och njöt hur många månger som helst! Och shoppade så klart!!!
Kram på dig vännen!

Lilla Blanka sa...

Paris är mysig att bara vara i, njuta av alla vackra hus och detaljer, det franska köket och alla dofter. Ibland är det värt mer än nån pryl man släpar med hem. Ni verkar ha haft det jättetrevligt!

My White Cottage sa...

Ville bara önska dig och familjen en härlig helg!
Kraam!

NICOLINAS BONING sa...

Mums vilken god resa ni ser ut att ha haft;-)
Strumporna är alldeles superhäftiga...förstår att döttrarna shoppade loss på såna...
Ha en skön helg/Birgitta

Handplockat sa...

ååh vilka bilder

(jag upplever åxå att allt är så dyrt sär shoppade inte heller så som man önskade sig)

ha en go helg

Brocante sa...

Jeg får lyst til å reise til Frankrike igjen. Kan ikke tenke meg et sted med bedre mat og finere markeder!
Brocante

vinklar o vrår sa...

Vad härligt det låter. Har aldrig vågat testa ostron... de ser så läskiga ut. Men kanske någon gång att man vågar!
Fortsatt trevli helg!
kram
Maria

Dubbelörn sa...

Här är en till familj som verkligen älskar mat o alt nytt är bara så spännande. Det brukar bli detsamma för oss, mindre shopping men desto mer restauranger o matfrosseri i butikerna *skrattar*. Härligt med fler som är som vi ;)

Vi har en son på 17år o han har aldrig gillat den mat som andra barn tyckt om, som spagetti m köttfärssås o liknande. Nej, han åt färska kokta musslor, scampi, sushi, oliver o fetaost, älskar sill i alla former o s v. Än idag så är han likadan o njuter av god mat o annorlunda mat.

Varma kramar