Dragspel

Här och var i Stockholms tunnelbana står det män och spelar dragspel. Alltid samma man på samma plats. Det finns antagligen oskrivna regler kring det där som vi vanliga dödliga inte känner till. Gud nåde den som tar någon annans dragspelsspelplats. Jag vågar knappt tänka på vilka krafter som kan komma i gungning då.

Varför just dragspel? Det klart att det kanske inte är så troligt att någon ska spela flygel eller ens ta med ett komplett trumset i tunnelbanan. Men varför inte gitarr eller en liten trumpet eller så? Men nej. Alltid dragspel.

Några av männen ser sympatiska ut och spelar om än inte vackert så åtminstone uthärdligt. Vid den hållplats som är närmast mitt kontor står en man som ser arg ut och spelar allt annat är uthärdligt. Är det en riktigt dålig morgon sjunger han starkt och mycket falskt också. I julas gjorde han ett försök att vara lite käck och mördade julvisor iklädd tomteluva.... Framför sig har han en cigarrlåda där förbipasserande skall lägga pengar. Häromdagen upptäckte jag att han hade en liten skylt på lådan. Där stod det " 10 kr". Jajamensan. Den som tänkte lägga en femma göre sig icke besvär.

Jag undrar bara en sak. Hur mycket kan det kosta att få honom att sluta spela?

2 kommentarer:

Jess sa...

Otroligt att man bara skriver en skylt med 10 kr! Hahahaha, du borde slänga dit gamla 50-öringar!

homemadebyanna sa...

Haha man måste ju ändå gilla hans försök:)
kram