Bygget

Nu tänkte jag försöka visa och berätta lite om om- och tillbyggnaden av vårt hus.


Vi köpte huset för drygt tio år sedan då storasyster var liten och lillasyster ännu inte född. Huset var ett typiskt sjuttiotalshus; en- och enhalvplan med hel källare. Så här efteråt kan man ju fundera på varför vi föll för just detta hus. Vi tittade på närmare hundra hus innan vi bestämde oss, de flesta byggda på tidigt nittonhundratal eller i funkisstil. Vårt hus var både det största och det dyraste av de hus vi tittade på. Det var rymligt, i gott skick och praktiskt planerat. Men knappast lyxigt eller charmigt. Läget är mycket bra; i ett lugnt och vackert område nära till vattnet och nära till staden.

Innan vi flyttade in rev vi ut alla heltäckningsmattor och la trägolv istället och målade om de flesta rummen. Under åren har vi sedan bytt ut köket, tvingats helrenovera ett av badrummen på grund av en vattenläcka och målat både invändigt och utvändigt för att ersätta det sjuttiotalsbruna med vitt och andra ljusa färger. Jag hör att sjuttiotal är modernt igen men i min värld kan det aldrig bli snyggt. Visst kan brunt, furu och mörka träslag vara fint men inte i sjuttiotalstappningen.

I takt med att vi blev äldre och systrarna växte ändrades både behov och smak. Vi har tittat i flera år efter ett hus i närheten att byta till - gärna med strålande sjöutsikt. Men det exakt rätta huset blev aldrig till salu. Då växte tanken fram att bygga om vårt hus. Som jag nämnt tidigare blev det en lång process.

För att gå direkt till slutet så blev resultatet en tillbyggnad i samband med entrén. Tillbyggnaden är i två plan och det gav oss dubbel takhöjd i hallen. Samtidigt försvann en del av snedtaket på övervåningen vilket gav ett allrum på övervåningen med en stor rymd som ligger så att säga på en balkong över hallen. Vi blåste ut övervåningen helt och hållet och ändrade rumsdispositionen, vi byggde två nya takkupor och gjorde om den befintliga. Tre sovrum och ett dressingrum har blivit tre sovrum istället. Systrarna har fått varsitt riktigt stort rum med plats för tusen saker och övernattande kompisar. Vi har fått ett litet - men mycket fint sovrum. Under tillbyggnaden finns ett källarrum som skall inredas till vinkällare och ett litet förråd. Dessutom ger det ena det andra på något sätt och av bara farten tog vi bort en liten hall och gjorde ett större arbetsrum också.

Inga kommentarer: