Drömmen om det perfekta huset

(bilden är lånad från www.gant.se)

För drygt tio år sedan flyttade vi in i ett typiskt 70-talshus. Ett rymligt och praktiskt hus med bra läge men inte särskilt vackert att se på. Under åren som gått har vi gjort vad vi kunnat för att dämpa 70-talskänslan. Bruna fönster har målats vita, bruna dörrar likaså. Barköket har ersatts av ett öppnare kök med köksö. Gillestugan i furu, furu, furu har laserats vit. Men fortfarande såg huset ut som tusentals andra hus utvändigt.

För ett par år sedan föddes tanken på att bygga om och till huset. Vi ritade och funderade och vi tog till och med kontakt med en arkitekt. Så kontrollerade vi med kommunen och då visade det sig att vi redan utnyttjat den maximala byggytan på tomten. Tillbaka till ruta ett. Men detaljplanen tillät faktiskt att vi fick bygga betydligt högre än det nuvarande huset. Vi hittade en ny arkitekt och bestämde tid för ett möte. Vi förklarade vad vi drömde om och han lyssnade. Klok som han var fick han oss att inse att påbyggnaden uppåt som vi fantiserat om var en orimligt dyr lösning. Dessutom var det ju inte i första hand mer yta vi behövde utan ytor som var anpassade till våra behov.

För att göra en lång historia kort ritade "vår" arkitekt ett fantastiskt förslag som innebar att vi fick större yta, en helt ny rumsindelning på övervåningen, en fantastisk rymd och ett ljusinsläpp som var säkert hundra gånger det tidigare. Ja, allt det här såg vi förstås inte då han presenterade ritningarna men vi förstod i alla fall att det verkade bra. Och våra grannar och kommunen hade inga invändningar alls så vi fick bygglov för vår tillbyggnad. Därefter återstod att hitta en byggare som kunde bygga åt oss. Det var faktiskt det svåraste av allt. Under den resan var vi nära att ge upp tusen gånger. Och när vi till slut hittat en byggare som verkade mycket bra och som vi kunde enas om så höll det på att aldrig bli av i alla fall för en försäkrings skull. Många tårar blev det, oj, oj, oj. Men till slut så kunde projektet börja.

Tack till arkitekten och tusen tack till våra byggare. Våra kära snickare, målare, plattsättare och elektriker som under nästan fyra månaders tid kom till oss punktligt kvart över sju varje morgon, som tog av sig skorna och städade upp efter sig, som drack kaffe och åt kakor i vårt kök och som byggde och renoverade på ett fenomenalt sätt.

Resultatet blev fantastiskt! Tycker jag som naturligtvis är helt opartisk. För att inte tala om hur blygsam jag är.

Som inspiration och stöd har jag haft stor glädje av www.byggahus.se, av inredningsbloggar och andra sidor om och med inredning. Jag tror inte jag har varken tiden eller förmågan att skapa en blogg som kan tävla med dem som redan finns. Men jag gör ändå ett försök att dokumentera vårt projekt och det jag tycker är vackert.

Det optimala drömhuset för mig är byggt i New Englandstil, med vit liggande träpanel och stor veranda. Det ligger förstår precis vid havet och är inrett helt i vitt med inslag av mörkt blankpolerat trä och marina detaljer. Men i avvaktan på att det huset skall trilla ner i knät på mig så är vårt hus det bästa jag kan tänka mig. Och lite känslan "av huset vid havet" hoppas jag kunna överföra dit.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för inlägget. Vi ska precis börja bygga och samlar all info som finns.