Medelhavet

Hav, hav, hav.... En dag gav vi oss ut på havet med en katamaran. Möjligheten att få se delfiner lockade. Men, inte såg vi några delfiner inte. - Det gör inget sa, storasyster. Vi har ju sett delfiner tidigare. - Har vi? sa jag och gick i minnet igenom alla våra tidigare resor. - Javisst, sa storasyster, på Kolmården. Och det hade hon alldeles rätt i.

Poppins frågade mig om smeknamnet Lotusätarnas ö och nämnde att det lät bekant för henne. Imponerande... Hur bevandrade är ni andra i den klassiska litteraturen?....

Lotusätarna är ett sagofolk från den grekiska mytologin som förekommer i Homeros Odysséen. Enligt sägnen bor de på en ö utanför Nordafrika. Deras föda består av lotusblommor, en plommonliknande frukt som man blir glömsk och lycklig av att äta. På väg hem från det Trojanska kriget hamnar Odysseus på Lotusätarnas ö. Han skickar iväg tre av sina följeslagare för att inspektera ön men då männen äter av frukterna förlorar de allt minne av sin hembygd och all önskan att återvända. Slutligen lyckas Odysseus med våld återföra sina män till skeppet så att de kan segla vidare.

Antingen minns jag det hela glasklart från det att jag läste Odysséen - eller så slog jag upp det....

6 kommentarer:

Poppins sa...

Åh, se! En intressant historia som gör att jag helt plötsligt förstår uttrycket bättre. Senast i går läste jag i en bok om att en av huvudpersonerna funderade på att säga upp sig från sitt arbete och bli en lotusätare!
Inte kom jag ihåg att det var med i Odysséen - har aldrig läst den, bara OM den. Såg en dramatisering på tv när jag var tonåring och som jag blev fascinerad av. Klassisk litteratur håller i evighet - även om formen kan kännas svår, är innehållet tidlöst.
kramar från Poppins

mamma med ambitioner sa...

Vilka underbara bilder. Vi har pratat om Tunisien och nu blir vi ännu mera säkra på att dit måste vi. Man blir så avundsjuk, tur att vår utlandsresa bara är fyra veckor bort. Ha det bäst!

Signes vind sa...

Härligt att få se något som liknar sommar. Blå himmel och blått vatten.
Förstår att du njutit och haft en bra sommar.

Jenny sa...

Hej! Jag njuter verkligen av dina härliga semsterbilder. Den här sommaren har verkligen inte bjudit på sol och värme, åtminstone inte här i norr. Kul att du hittat till min nya blogg! Blev jätteglad för det! Stor KRAM!!

Jess sa...

Då blev man lite mer allmänbildad idag! =) Tack och njut av fortsatta semestern!

Anonym sa...

varfor inte:)