Vi gillar olika

"Jag ogillar dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att uttala dem."
 
Detta skrev Evelyn Beatrice Hall i sin biografi över Voltaire som en sammanfattning av Voltaires åsikter. Själv minns jag uttrycket från en av Jan Guillous böcker där det är Carl Hamilton som framför det.... Det låter fint i teorin, eller hur?
 
Jag har funderat mycket på de där orden de senaste dagarna.
 
Min uppfattning är att det är oerhört sorgligt att Sverige fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen. Det är oerhört sorgligt att så många av de människor som bor här valt att dela de värderingar som vårt nya riksdagsparti står för.
 
Men håller vi inte med Voltaire om att vi måste respektera andra människors åsikter?  Eller gäller det bara till en viss gräns? Och har den gränsen i så fall nu överskridits?

Vi måste visa att vi är många som inte delar dessa främlingsfientliga åsikter. Vi måste visa att vi är många som uppskattar ett mångkulturellt samhälle. Men jag känner att vi måste kämpa emot med fredliga metoder, med enighet och solidaritet, med opinionsbildning, debatt och kunskap och kanske eventuellt med parlamentariska finter. Men inte genom att sjunka lägre än dem vi anser oss stå över. Inte genom personkränkningar eller dataintrång....

Jag gillar olika. Vad gillar du?
Vi gillar olika!

5 kommentarer:

Vilda tankar! sa...

Absolut!
Likheten som slår mig är när abortmotståndarna mördar läkarna som utför aborterna...
Vad hände där?

Fästet som SD fått oroar. Det som är positivt är att de andra partierna tar ett sånt tydligt avstånd, men det får inte gå över i kränkningar för det.
Jag har hela tiden tänkt att de kommer att utarma sig själv. Ett parti kan inte bara driva fyra frågor, de måste ha en helhet annars har vi ingen respekt för dem i längden. Jag hoppas och tror att de kommer att falla på eget grepp, under tiden hoppas man att vi andra lugnt står vid sidan och tittar på.
Är det mångfald vi vill ha så ingår respekten för varandras tyckande.
Att sen agera i spåren av tyckandet är en annan sak som att mörda abortförespråkarna.
Hur människan tänker där är en svår gåta att lösa.

Ha det bra
Monica:)

Jess sa...

Har den där appen på FB! Viktigt tycker jag!
kram

villabernsborg sa...

Håller med dig till hundra procent, och blir lite skrämd av hur vårt samhälle börjar bli.

Det är med en otrolig rädsla man låter sina barn växa i detta samhälle - som man på sitt sätt försöker få till något bra.

Jag hoppas med all respekt att vi kommer på ett humant och bra sätt driva denna kamp VI GILLAR OLIKA vidare - stora som små medel.
Känns som om det är på alla läppar och jag tror och vet innerligt att denna kamp kommer att fortsätta i all evighet...

Jag gillar olika :) för jag är en av dom...

kram

Alexandra sa...

Ja, vi gillar olika! :-)

Poppins sa...

Kloka ord och tack för att du uppmärksammar mig på kampanjen. Jag ska genast ansluta mig!
kramar från Poppins