I söndagens Svenska Dagbladet läste jag en artikel om bloggar. Enligt den artikel startas det 120.000 nya bloggar varje dag. En ganska svindlande summa. En del bloggar läggs säkert ner ganska snabbt - men ändå.
Enligt artikeln är den svenska medelbloggaren en kvinna på 26 år med gymnasie- eller universitetsutbildning. Hon bloggar för att hon gillar att skriva och uppdaterar sin blogg dagligen. Hon läser också sex-tio bloggar varje dag och använder upp till tio timmar i veckan till att läsa bloggar. Vad gjorde vi av våra liv innan bloggarna fanns? undrar jag.
Artikeln tar också upp att det för att en blogg skall vara läsvärd under en längre tid krävs att man skapar någon slags relation till sina läsare. "Det behövs en personlig touche och det är viktigt att hålla uppe motivationen."
Hans Cullin, som driver pr- och mediabloggen Media Culpa, liknar i artikeln bloggandet i små nätverk vid samtal under en middagsbjudning. Han säger att det är inte alltid man säger de mest skarpsinta saker, men det kan vara intressant ändå. Ibland, fortsätter han, kanske man hittar ett samtalsämne som engagerar alla vid bordet.
Jag känner igen mig i mycket av det som står i artikeln. Då jag började blogga hade jag egentligen inte alls någon uttalad tanke om varför jag gjorde det. Jag hade läst andras bloggar, beundrat de fina bilderna, och tänkte att det skulle vara roligt att prova. I början var det bara jag som surfade in på bloggen och läste mina inlägg och tittade på mina bilder och det räckte för mig. Så blev man lite nyfiken på om någon annan också kunde vara intresserad. Det kändes som om det fanns ett behov av en dialog. Jag vågade mig på att kommentera på andras bloggar och fick så småningom kommentarer till det jag skrev. Det är alltid lika spännande och roligt att öppna bloggen och se att det kommit någon ny kommentar. Jag har blivit särskilt glad då någon kommenterat att de känner igen sig i det jag skriver.
Alla vill vi väl ha bekräftelse och bloggandet är ett sätt att få det. Samtidigt väljer vi vilken bild vi vill ge av oss själva.
Efter ett tag smyger sig lite prestationsångest på en. Ni minns vad som stod i artikeln - man behöver skapa en relation till sina läsare. Nu gäller det att komma på det där lite lättsamt roliga ämnet som alla kan känna igen sig i och småle åt samtidigt som de beundrar den fina och skarpa bilden som jag just tagit.
Och klarar man inte det - då får man nöja sig med att citera ur en tidningsartikel.
I anslutning till artikeln listades ett antal bloggar inom olika ämnesområden. Inrednings- eller trädgårdsbloggar nämndes inte alls. Och det var synd tycker jag.
P.S. Om ni undrar vem det är som höjer medelåldern på den typiska bloggaren så måste jag erkänna att det faktiskt eventuellt kan vara jag.