Libsticka

Jag är ingen vidare grönsaksodlare. I huvudsak skyller jag det på att vi sällan är hemma i juli månad och således inte kan vattna några växande grönsaker. Hur fin sommar det än varit har det aldrig hänt att en tomat hunnit bli mogen i min trädgård. Dessutom har det bara inträffat ett år i världshistorien att jag lyckats komma ihåg att förkultivera. Och förresten - var ställer man hundra små gröna plastkrukor?
Men vissa växter de trivs hur bra som helst. På bilden ser ni min libsticka. Den föddes för sisådär fem år sedan som en liten kryddplanta från grönsaksdisken. Jag grävde ner den i trädgården för skojs skull och sedan dess kommer den troget tillbaka varje vår. Den är redan nu i början av juni högre än vad jag själv är. Synd att man inte kan livnära sig på enbart libsticka. Jag har funderat på att tipsa Skogsvårdsstyrelsen eller Energimyndigheten eller annat lämpligt organ om att de skulle kunna plantera libsticka som energiskog... På tyska kallas libsticka Maggi-kraut därför att den är huvudingrediensen i Maggis buljongtärningar. Och precis så smakar libsticka - som stark och inte speciellt god buljongtärning.

Intill libstickan i mitt lilla trädgårdsland växer oregano. Där jag planterat jordgubbsplantor växer oregano. Runt gräslöken växer oregano. När jag anlade trädgårdslandet planterade jag isop som kantväxt. Haha! Uppäten av oreganon. Omkring det lilla landet och en bra bit ut i gräsmattan växer också oregano. På andra sidan staketet i grannens gräsmatta växer definitivt oregano. Jag har hört att man ska vara försiktig med att plantera mynta för att rötterna sprider sig så. Den som varnade för myntan har inte träffat en riktigt envis oregano. "Obegränsad tillgång till oregano" sa min granne. Jag kunde bara le fånigt.
Numera gräver jag inte ner några kryddväxter i trädgården. Jag vågar inte. Men några stycken i zinkhinkar på altanen utanför köket kan väl inte vara farligt. Inte kan de väl hoppa ur hinkarna och börja föröka sig?

3 kommentarer:

Karna sa...

Det er slik som med mine gressløk...hadde de OVER alt til slutt...I år har jeg ikke plantet grønnsaker eller urter i det hele tatt, hadde tenkt å lage meg et nytt bed. Som jeg skulle bygge litt opp av marken, siden det er så mange padder og frosker her hos meg....holder jo sneglene borte, men ikke koselig å ta rundt en padde når du skal ut å plukke jordbær...usj...

Poppins sa...

Jag har också vissa växter som jag ALDRIG lyckas med och så vissa som trivs hur bra som helst. Men visst, det kan bli för mycket av det goda. Det där med att tipsa Energimyndigheten tycker jag låter toppen. :)
Kram

LantlivsAnette sa...

Halloj ! vad kul att du kikat in hos mig..oregano är gott och bra i måttliga mängder..hi..hi..
Zink huset du såg hos mig har vi haft i butiken för flera år sen..finns inte mer...och vi har ingen nätsida till vår butik..men det kommer jag lovar...Kram