Blogg om blogg

I söndagens Svenska Dagbladet läste jag en artikel om bloggar. Enligt den artikel startas det 120.000 nya bloggar varje dag. En ganska svindlande summa. En del bloggar läggs säkert ner ganska snabbt - men ändå.

Enligt artikeln är den svenska medelbloggaren en kvinna på 26 år med gymnasie- eller universitetsutbildning. Hon bloggar för att hon gillar att skriva och uppdaterar sin blogg dagligen. Hon läser också sex-tio bloggar varje dag och använder upp till tio timmar i veckan till att läsa bloggar. Vad gjorde vi av våra liv innan bloggarna fanns? undrar jag.

Artikeln tar också upp att det för att en blogg skall vara läsvärd under en längre tid krävs att man skapar någon slags relation till sina läsare. "Det behövs en personlig touche och det är viktigt att hålla uppe motivationen."

Hans Cullin, som driver pr- och mediabloggen Media Culpa, liknar i artikeln bloggandet i små nätverk vid samtal under en middagsbjudning. Han säger att det är inte alltid man säger de mest skarpsinta saker, men det kan vara intressant ändå. Ibland, fortsätter han, kanske man hittar ett samtalsämne som engagerar alla vid bordet.

Jag känner igen mig i mycket av det som står i artikeln. Då jag började blogga hade jag egentligen inte alls någon uttalad tanke om varför jag gjorde det. Jag hade läst andras bloggar, beundrat de fina bilderna, och tänkte att det skulle vara roligt att prova. I början var det bara jag som surfade in på bloggen och läste mina inlägg och tittade på mina bilder och det räckte för mig. Så blev man lite nyfiken på om någon annan också kunde vara intresserad. Det kändes som om det fanns ett behov av en dialog. Jag vågade mig på att kommentera på andras bloggar och fick så småningom kommentarer till det jag skrev. Det är alltid lika spännande och roligt att öppna bloggen och se att det kommit någon ny kommentar. Jag har blivit särskilt glad då någon kommenterat att de känner igen sig i det jag skriver.

Alla vill vi väl ha bekräftelse och bloggandet är ett sätt att få det. Samtidigt väljer vi vilken bild vi vill ge av oss själva.

Efter ett tag smyger sig lite prestationsångest på en. Ni minns vad som stod i artikeln - man behöver skapa en relation till sina läsare. Nu gäller det att komma på det där lite lättsamt roliga ämnet som alla kan känna igen sig i och småle åt samtidigt som de beundrar den fina och skarpa bilden som jag just tagit.

Och klarar man inte det - då får man nöja sig med att citera ur en tidningsartikel.

I anslutning till artikeln listades ett antal bloggar inom olika ämnesområden. Inrednings- eller trädgårdsbloggar nämndes inte alls. Och det var synd tycker jag.

P.S. Om ni undrar vem det är som höjer medelåldern på den typiska bloggaren så måste jag erkänna att det faktiskt eventuellt kan vara jag.

14 kommentarer:

Signes vind sa...

Kul att du återberättar artikeln som jag missat. Ska genast leta upp den. För mig har bloggandet öppnat en helt ny värld och jag har fått möjlighet att kombinera en massa intressen. Men jag håller med ang prestationsångesten och jobbar med mig själv så att det skall vara lustfyllt o inte ett krav. Jag väljer t ex att inte ha ngn räknare på min sida så jag inte ska tävla med mig själv om vilka dagar jag får mest besökare. De som är intresserade är varmt välkomna in på bloggen och jag blir jätteglad för varje kommentar, men hur många det är ska jag försöka att inte bry mig om. Uppskattar din blogg jättemycket eftersom du också reflekterar och inte bara visar fina saker -fortsätt så;-)) Trevlig dag!

Sextiotalsvillan sa...

Vad roligt att du citerar från artikeln, som jag annars hade missat! Känner också igen mig... Man tycker ju det är så roligt när folk lämnar kommentarer och det blir ju en slags bekräftelse. Nu är ju min blogg relativt nystartad, men tankarna har ibland snurrat om vad ska man nu lägga upp, vad vill mina "besökare" läsa om. Men har kommit underfund med att jag lägger upp det jag känner för och vill. De som sedan vill lämna kommentar och kanske komma tillbaka gör det, sedan finns det säkert några som inte gillar inlägget och väljer att inte komma tillbaka... men så är det ju! =)
Du får ha en bra dag! kram

Poppins sa...

Ha-ha! Jag tror vi höjer medelåldern betydligt, nästan alla vi som bloggar om trädgård och inredning.
Väldigt intressant läsning. Att jag började blogga beror dels på mitt bildintresse, dels på en önskan att dela med sig av sina tankar. Och det är ett sätt att hantera tillvaron - om det är kaos på jobbet eller i livet, kan man sätta sig vid sin blogg och koncentrera sig på något positivt.
Jag är inte intresserad av att "fånga" så många läsare som möjligt, utan jag vill ha en dialog med de bloggvänner som jag fått. Men det betyder inte att jag inte blir glad åt att nya personer hittar dit och lämnar kommentarer.
Viktigast för mig är att jag gör det på skoj. Den dagen jag inte tycker det är roligt längre, kommer jag att lägga ner bloggen. Den ska inte vara något "måste", det finns det nog av i livet ändå.
Ha en bra dag! Kram

eva sa...

Hahaha ! Då är jag också med på den höjningen...hehe !
Bloggen har verkligen gjort mig gott ! Bara det att ha nånstans att ventilera ut allt utan att maken blir den som får ta allt...hihi !
Och alla nya vänner som verkligen känns som riktiga kompisar !

Bara gott som sagt !

KRAM EVA

Spets och snor sa...

Jaså du är en gammeljänta över 26... jag med, fyller 33 snart. Jätteintressant läsning det om bloggande. Vad ska man skriva om så folk gillar att läsa? Planerar aldrig utan det bara kommer... ibalnd bra ibland mindre bra...

Spets och snor sa...

Jaså du är en gammeljänta över 26... jag med, fyller 33 snart. Jätteintressant läsning det om bloggande. Vad ska man skriva om så folk gillar att läsa? Planerar aldrig utan det bara kommer... ibalnd bra ibland mindre bra...

Anna sa...

Intressant inlägg, har missat den artikeln. Ja, vad gjorde man innan bloggandet? Det upptar mycket av min tid, men jag får så mycket inspiration. Tack för besöket hos mig, tack vare det hittade jag hit och nu ska jag läsa vidare. Så himla vackra blommor du har på bild.

Ha en trevlig kväll!

Clara sa...

Tack för ditt besök inne hos mitt *glad* ...intressant det här inlägget om bloggar....jag hjälper absolut också till med att höja medelåldern :=) jag tycker att det är kul i bloggvärlden och man träffar efter en tid en massa likasinnade....man kan få inspiration och bra tips ....jag ser ingen nackdel i bloggandet bara POSITIVT! Jag tror att många väljer datorn/bloggvärlden framför TV tittande och det är väl också positivt för bloggandet är ju mer socialt än TV tittande, tycker jag!
det var trevligt att titta in här hos dig...vi ses!
Kram

art[e]fact sa...

VAd kul att du tar upp artikeln för den missade jag helt :)

Jag är nog den typiska bloggkvinnan... stämmer på både ålder och utbildning...

Ha en fin dag!

Guldkant På Livet sa...

Hallå där, intressant och nog sant, men synd att de inte nämnde oss med kategorin inredning och blomsterbloggar, det är ju liksom ett annat "forum" och är ofta in så "privat" som så många andra bloggar är... Å du, jag drar nog också upp medelåldern lite!! Ha det gott!! Bra inlägg!! Mari.

Nilla sa...

Ja, det där är intressant.
Jag var med och svarade på den enkäten.

Lily of the valley sa...

Jag hjälper också till att höja medelåldern. Mycket intressant läsning. Jag tycker det är kul att läsa om och *se* alla kreativa människor. Utbyta ideér och tips, framför allt så betyder det att jag kommer igång att skriva och uttrycka mig igen, något som jag inte kunnat på länge.
Ha en trevlig helg!
Kram
Lily

Lella sa...

Bra skrivet för jag missade den artikeln. Men håller med om att inredning- och trädgårdsbloggarna skulle få vara med för nu är vi många. Och så biten man har blivit, jösses!

Anonym sa...

I confirm. I agree with told all above. We can communicate on this theme.